Rahim ağzı kanseriyle savaşta en etkili iki yöntem: HPV aşısı ve düzenli tarama
Serviks Kanseri Farkındalık Ayı Etkinlikleri
1 – 31 Ocak tarihleri arasında düzenlenen ‘Serviks Kanseri Farkındalık Ayı’ etkinliklerinde, hastalığın nedenleri ve tedavi yöntemleri detaylı bir şekilde ele alındı.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Ürün, farkındalık ayı kapsamında yaptığı açıklamada, serviks kanserinin rahim ağzında başlayan bir tür kanser olduğunu ve genellikle cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıktığını vurguladı.
HPV’nin kadınlarda sık görülen enfeksiyonlardan biri olduğunu belirten Ürün, 100’den fazla türün bulunduğunu ancak sadece bazı türlerin kansere yol açabildiğini ifade etti. Özellikle HPV-16 ve HPV-18’in rahim ağzı kanseri vakalarının büyük çoğunluğundan sorumlu olduğunu belirtti.
Serviks Kanserine Yönelik Bilgiler
Kanser Nedenleri: Ortalama tanı yaşı 50’dir ve risk faktörleri arasında HPV enfeksiyonu, sigara kullanımı, bağışıklık sistemi zayıflığı, doğum kontrol haplarının uzun süreli kullanımı ve düzenli tarama yapmamanın etkili olduğu bilgisi paylaşıldı.
HPV-DNA Testi ve PAP-Smear: HPV aşısının önemine vurgu yapılırken, erken teşhis için HPV-DNA testi ve PAP-Smear gibi yöntemlerin hayati önem taşıdığı belirtildi.
Hedefe Yönelik Tedavi: İmmünoterapiler, kanser hücrelerini hedef alan ve ilerlemiş vakalarda umut vadeden tedaviler arasında yer alıyor. Radyoimmünoterapi gibi yenilikçi yaklaşımların da önemli sonuçlar doğurduğu ifade edildi.
Düzenli Tarama: Serviks kanserini önlüyor ve yönetilebilir hale getiriyor. Bu sebeple taramaya katılımın ve aşı farkındalığının arttırılması gerektiği vurgulandı. Düzenli tarama yaptırmamanın risk oluşturduğu ve hastalığın erken teşhisinde yaşanan zorluklara dikkat çekildi.
(ANADOLU AJANSI)