Rahim ağzı kanseriyle savaşta en etkili iki yöntem: HPV aşısı ve düzenli tarama

Serviks Kanseri Farkındalık Ayı Etkinlikleri

1 – 31 Ocak tarihleri arasında düzenlenen ‘Serviks Kanseri Farkındalık Ayı’ etkinliklerinde, hastalığın nedenleri ve tedavi yöntemleri detaylı bir şekilde ele alındı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Ürün, farkındalık ayı kapsamında yaptığı açıklamada, serviks kanserinin rahim ağzında başlayan bir tür kanser olduğunu ve genellikle cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıktığını vurguladı.

HPV’nin kadınlarda sık görülen enfeksiyonlardan biri olduğunu belirten Ürün, 100’den fazla türün bulunduğunu ancak sadece bazı türlerin kansere yol açabildiğini ifade etti. Özellikle HPV-16 ve HPV-18’in rahim ağzı kanseri vakalarının büyük çoğunluğundan sorumlu olduğunu belirtti.

Serviks Kanserine Yönelik Bilgiler

Kanser Nedenleri: Ortalama tanı yaşı 50’dir ve risk faktörleri arasında HPV enfeksiyonu, sigara kullanımı, bağışıklık sistemi zayıflığı, doğum kontrol haplarının uzun süreli kullanımı ve düzenli tarama yapmamanın etkili olduğu bilgisi paylaşıldı.

HPV-DNA Testi ve PAP-Smear: HPV aşısının önemine vurgu yapılırken, erken teşhis için HPV-DNA testi ve PAP-Smear gibi yöntemlerin hayati önem taşıdığı belirtildi.

Hedefe Yönelik Tedavi: İmmünoterapiler, kanser hücrelerini hedef alan ve ilerlemiş vakalarda umut vadeden tedaviler arasında yer alıyor. Radyoimmünoterapi gibi yenilikçi yaklaşımların da önemli sonuçlar doğurduğu ifade edildi.

Düzenli Tarama: Serviks kanserini önlüyor ve yönetilebilir hale getiriyor. Bu sebeple taramaya katılımın ve aşı farkındalığının arttırılması gerektiği vurgulandı. Düzenli tarama yaptırmamanın risk oluşturduğu ve hastalığın erken teşhisinde yaşanan zorluklara dikkat çekildi.

​​​​​​

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Son adım: Koruyucu yaşam stratejileri

Kemik erimesi ilerlediyse ilaç tedavisi kaçınılmaz olabilir ama hangi ilaç ne zaman gerekir, nasıl izlenmeli? Bilinçli karar, doğru koruma getirir. Sadece ilaç değil, yaşam boyu sürecek koruyucu adımlar da önemlidir. Beslenme, egzersiz, takviyeler ve risk yönetimi birlikte yürütülmeli.

Yaz kâbusa dönmesin! Çocuklar için tehlike kapıda

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz tatilinde çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskinin arttığını belirterek ailelere önemli uyarılarda bulundu. Hareket kısıtlılığı, şişlik ya da morarma durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

Psikolog Üyenin İcap Nöbeti Zaferi

Psikolog olan bir hastane çalışanı için ‘icap nöbeti’ davası açan sendika, mahkemeyi kazandı. 

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.