Uzmandan kurdeşen uyarısı: Besin tüketiminden sonra ilk 90 dakikaya dikkat

Besin Kaynaklı Ürtiker Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Besin kaynaklı ürtikerin 90 dakikada kendini gösterdiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Gülbiye Güler, bahar aylarında özellikle solunum yollarıyla vücuda alınan polenlerin ürtikere yol açtığını söyledi. Ürtiker derin dokuları tutarsa buna anjiyoödem denir. Anjiyoödemde hayati tehlike bulunabileceğinden acil müdahale gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Güler, dudaklarda, göz kapaklarında, el ve ayak tabanlarında şişmelerin meydana gelebileceğini belirtti. Besin kaynaklı ürtiker için en sık karşılaşılan gıdalar arasında paketli gıdalar, süt ve süt ürünleri, balık, deniz ürünleri, fındık, fıstık, çilek, muz, kivi, domates, çikolata ve baharatlar yer alıyor.

Akut ürtiker tedavisinde temel ilacın antihistaminikler olduğunu belirten Uzm. Dr. Güler, aynı zamanda tetikleyici faktörün belirlenmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, antistaminik tedaviye yanıt vermeyen durumlarda sistemik kortikosteroidlerin etkili olabileceğini söyledi. Farklı tedavi yöntemleri arasında fototerapi, kalsiyum kanal blokerleri, plazmaferez, IVIG ve kronik immünsupresif tedaviler de yer alıyor.

Ürtiker tedavisinde gıda ve gıda katkı maddelerinin tetikleyici olabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Güler, diyet günlüğü tutmanın ve şüpheli besinleri uzaklaştırmanın faydalı olabileceğini belirtti. Ayrıca, fiziksel ürtikerlerde sıcak, soğuk, su ve güneşten kaçınmanın önemli olduğunu, yerel tedavide ise ılık veya soğuk banyo, duşlar, soğuk yaş pansuman gibi yöntemlerin faydalı olabileceğini ifade etti.

Related Posts

Aşırı sıcaklar kalbi zorluyor: Uzmandan hayati uyarılar

Havaların ısınması ve yaz aylarının gelmesiyle birlikte kalp hastaları için ciddi risklerin arttığını söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor, kalp yetmezliği ve tansiyon sorunlarını tetikleyebiliyor. Kalp hastalarının sıvı tüketimine ve güneşten korunmaya özen göstermesi gerekiyor” dedi.

Yeni diyabet türü resmi olarak tanındı: Tip 5’in sebebi yetersiz beslenme olarak belirlendi

Yetersiz beslenmeyle bağlantılı bir diyabet türü olan ‘Tip 5 diyabet’ Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından resmen tanındı.

Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

Kabızlık Belirtileri Nelerdir? Uzmanlar, Kabızlığa karşı en etkili silahı açıkladı: Su, lif ve hareket!

Genetik yatkınlık risk taşıyor: “Tiroit kanserinin görülme sıklığı artıyor”

Genetik yatkınlık risk taşıyor: “Tiroit kanserinin görülme sıklığı artıyor”

Diz kireçlenmesine anjiyo çözümü: Yüzde 80 hasta memnuniyeti var

Diz kireçlenmelerinde cerrahi müdahaleye alternatif bir yöntem olarak öne çıkan ve yaklaşık 1 saat süren bir operasyon olan “Genikulat Arter Embolizasyonu” tekniği hastaların yaşam kalitelerini artırıyor.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.