Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! 6 gün içinde adım atılmazsa haklı fesih hakkı kayboluyor

İş Kanunu’na Göre Haklı Fesih Süreleri ve Önemleri

İş Kanunu, işçi ve işveren arasındaki ilişkide ahlâk ve iyi niyet kurallarına uyma zorunluluğunu vurguluyor. Bu kurallara aykırı davranışlar durumunda, taraflar iş sözleşmesini derhal feshetme hakkına sahiptir. İş Kanunu’nun 24. ve 25. maddeleri ise işçiler ve işverenler için haklı fesih nedenlerini düzenlemektedir. Bu düzenlemeler, tarafların dikkat etmesi gereken önemli süreleri içerir.

6 İş Günü İçinde Derhal Fesih Yapılmalı

HaberTürk’ten Ahmet Kıvanç’ın aktardığına göre, ahlâk ve iyi niyet kurallarına aykırı durumlarda derhal fesih hakkı, olayın öğrenildiği tarihten itibaren 6 iş günü içinde kullanılmalıdır. Aksi takdirde fesih hakkı kaybedilebilir. Örneğin, işyerinde hırsızlık yapan bir çalışanın durumunda, işveren suçu öğrendikten sonra 6 iş günü içinde fesih işlemi yapmak zorundadır.

İşçinin Derhal Fesih Hakkı ve Ücret Sorunu

Bazı durumlarda işçi, ücretinin ödenmemesi gibi ciddi durumlarda derhal fesih hakkına sahiptir. Ücret ödenmediği sürece, işçi istediği zaman iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir. Ancak ücret ödendikten sonra bu hak geçerliliğini yitirir. Benzer şekilde, görev yerinin değiştirilmesi durumunda da işçinin 6 iş günü içinde fesih hakkını kullanması gerekmektedir.

Raporlu Olan İşçilerin Durumu

İşçinin hastalık raporu alması durumunda bile, 6 iş günlük hak düşürücü süre devam eder. Yani işçi, raporlu olsa dahi haklı fesih sebebini öğrendiği tarihten itibaren 6 iş günü içinde fesih işlemi yapmak zorundadır.

Fesih Süresinin Geçirilmesi Durumu

Haklı fesih sebebi zamanında kullanılmazsa, fesihin sonuçları değişiklik gösterebilir. İşçi veya işverenin süreye uymaması durumunda kıdem tazminatı hakkı kaybedilebilir ve ek tazminatlar ödeme yükümlülüğü doğabilir. Bu nedenle, tarafların 6 iş günlük süreyi dikkatle takip etmeleri hayati önem taşımaktadır.

Related Posts

Trump’ın 100 günlük iktidarlığının piyasaya etkisi: Yatırımcılar ABD’de kalıcı zararın olmasından endişeli

Trump yönetiminin ilk 100 gününde piyasalarda yaşanan inişli çıkışlı seyir, bazı yatırımcıların Amerikan varlıklarından uzaklaşmasına neden oldu. Ancak uygulanan politikaların ABD’den uzaklaşmada kalıcı bir değişime yol açıp açmadığı henüz bilinmiyor.

Bakan Göktaş: Yaşlı Destek Programı ile 64 milyon 333 bin TL destek sağladık

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Yaşlı Destek Programı (YADES) ile hizmete ihtiyaç duyan yaşlılara yaşadıkları mekanlarda gerekli bakım ve destekleri sunduklarını belirterek, “YADES programı ile bugüne kadar toplam 64 milyon 333 bin lira finansman desteği sağladık. 28 ilimizde 91 farklı proje ile 101 bin 591 hanede 153 bin 98 yaşlımıza ulaştık” dedi.

Şimşek’ten 41 milyar dolarlık borç planı: Türkiye’nin geleceği proje finansmanına emanet

Bakan Şimşek, 6 uluslararası finans kuruluşuyla yapılan anlaşmalarla Türkiye’ye 41 milyar dolarlık uzun vadeli proje finansmanı sağlanacağını açıkladı. Kaynaklar, altyapı ve dönüşüm projelerinde kullanılacak.

Bakan Yumaklı: Hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Hububat alanlarında ÇKS kayıtlarına göre; bir önceki yıla göre 2,7 milyon dekar artış ve tüm tarım alanlarında 4 milyon dekar artış tahmin ediyoruz. 3 yıllık açıkladığımız üretim planlaması sonunda ise hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz” dedi.

Türkiye’nin elektrik kurulu gücü 118 bin megavatı aştı

Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücü mart sonu itibarıyla 118 bin 185 megavatı aştı.

Bakan Şimşek: Enflasyon beklentilerinde iyileşme gerçekleşti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya üzerinden enflasyon beklentilerine ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Bakan Şimşek, “Enflasyon beklentilerinde geçtiğimiz aya göre sınırlı artış olsa da yıllık bazda kayda değer bir iyileşme gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir