Glüten Hassasiyeti ve İrritabl Bağırsak Sendromu Üzerine Yeni Araştırma
Glüten, çoğumuz için mide ve bağırsak sorunlarına sebep olabilen bir beslenme düşmanı olarak bilinir. Ancak, Kanada’daki McMaster Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma, glütenin irritabl bağırsak sendromu semptomlarını tetikleme konusundaki suçlamaların bazen yanlış olabileceğine işaret ediyor.
Üniversitedeki araştırmacılar, IBS hastaları üzerinde küçük çaplı ve rastgele bir çalışma yaptılar. Çalışma sonuçlarına göre, insanlar glüten veya buğday içeren yiyecekler tükettikten sonra, bu içerikleri içermeyen yiyecekler tükettikten sonra aynı sıklıkta mide sorunları yaşadılar. Bu durum, sorunun kaynağının glüten olabileceği fikrini sorgulamamıza neden oluyor.
Çalışma aynı zamanda, katılımcıların önemli bir bölümünün glütensiz veya buğdaysız atıştırmalıklar tükettikten sonra IBS semptomlarında kötüleşme yaşadığını ortaya koydu ve glüten içeren ve içermeyen atıştırmalıkların benzer etkilere sahip olduğunu gösterdi.
Henüz Kesin Bir Şey Söylemek Mümkün Değil
Elde edilen bulgular, küçük bir örneklem büyüklüğüne dayandığından, glütenin IBS’li genel popülasyona uygulanıp uygulanamayacağını belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Ayrıca, gluten intoleransının, özellikle çölyak hastalığından kaynaklanan sindirim sorunları konusunda bilgi sahibiyiz, ancak glüten hakkında hala bilmediğimiz çok şey olduğu ortaya çıktı. Bu nedenle, yakın gelecekte glüten konusunda daha fazla araştırma yapılabilir ve belki de bilinmeyen diğer etkileri keşfedebiliriz.