Elektrikli ısıtıcı tehlikesi: Isınırken cildinize zarar vermeyin

Dermatoloji Uzmanı: Kışın Isıtıcı Kullanımına Dikkat!

Deri uzmanı olan Prof. Dr. Ali Balevi, kış aylarında sıklıkla kullanılan ısıtıcıların ciltte “Eritema Ab İgne” adı verilen bir rahatsızlığa neden olabileceğini belirtti.

Kronik sıcak temasın ardından ortaya çıkan bu rahatsızlığın başlangıçta pek fark edilmediğini ancak daha sonra ciltte renk değişikliği ile belirginleştiğini söyleyen Balevi, “Özellikle kış aylarında ısıtıcıya ihtiyaç duyuluyor. Hastalar genellikle bacağa ısıtıcı koyuyor, uzun süre bacağının üstünde laptop ile çalışıyor ya da sıcak fırınla temas halinde bulunuyor. Uzun süre cilde temas eden sıcaklık durumlarında ‘Eritema Ab İgne’ gelişebiliyor” dedi.

Bu rahatsızlığın genellikle bacak bölgesinde görüldüğünü ifade eden Balevi, “Hastalar bal peteği renginde veya koyu mavimsi kahverengi bir leke ile geldiklerinde, nasıl oluştuğunu merak ediyorlar. Hasta üzerinde yapılan analizler sonucunda teşhis konuluyor. Isıtıcı veya diğer ısı kaynaklarını mümkün olduğunca ciltten uzak tutmak önemli” diye konuştu.

Biyopsi Gerekebilir

Isı temasına bağlı olarak yanık olmadan kızarıklığın zamanla lekeye dönüştüğünü belirten Balevi, hastalığın teşhisi için bazen biyopsi yaparak patolojiye başvurduklarını, tanının konulmasının ardından hastalara ısıtıcıdan uzak durmaları gerektiğini önerdiklerini belirtti.

Balevi, ısı kaynağından uzak durulması durumunda rahatsızlığın zamanla azaldığını ve çoğu hastanın birkaç hafta veya birkaç ay içinde tamamen iyileştiğini söyledi. “Hastaların cildinde anormal şişlik, derinin içe doğru çökmesi gibi belirtiler varsa, bu durum tümöre işaret edebilir” diyen Balevi, dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Son adım: Koruyucu yaşam stratejileri

Kemik erimesi ilerlediyse ilaç tedavisi kaçınılmaz olabilir ama hangi ilaç ne zaman gerekir, nasıl izlenmeli? Bilinçli karar, doğru koruma getirir. Sadece ilaç değil, yaşam boyu sürecek koruyucu adımlar da önemlidir. Beslenme, egzersiz, takviyeler ve risk yönetimi birlikte yürütülmeli.

Yaz kâbusa dönmesin! Çocuklar için tehlike kapıda

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz tatilinde çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskinin arttığını belirterek ailelere önemli uyarılarda bulundu. Hareket kısıtlılığı, şişlik ya da morarma durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

Psikolog Üyenin İcap Nöbeti Zaferi

Psikolog olan bir hastane çalışanı için ‘icap nöbeti’ davası açan sendika, mahkemeyi kazandı. 

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.