Ekonomik kriz Ramazan sofralarını vurdu! Emekliler isyanda: 85 yaşındayım, neredeyse dileneceğiz

Enflasyon ve Ekonomik Kriz Ramazan Sofralarını Vurdu

Ankara Ulus Hali’nde enflasyonun yükselmesi ve ekonomik krizin etkileriyle, ramazan sofraları zor günler yaşıyor. Yurttaşlara, pide fiyatları, sahurda sofralarda ne olacağı ve geçinme durumlarıyla ilgili sorular yöneltildi.

Fırıncılar Odası, 2025 yılı için Ankara’da pide fiyatını 20 lira olarak belirledi. Ancak hayat pahalılığı nedeniyle pide alamayacağını dile getiren bir yurttaş, “Her şey pahalı, hiçbir şey alamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bir diğer yurttaş ise, “Geçinmekte çok zorlanıyoruz. Yavan ekmekle yetinmek zorunda kalıyoruz” şeklinde konuştu. Sahurda et yemek isteyen bir yurttaş ise, “İkramiyeler artarsa emeklilere bayram olur. Şu an imkansız hale gelen pirzolayı dahi özlemle anıyoruz” dedi.

20 Liralık Pide Bile Lüks Oldu

Pide fiyatının 20 lira olmasını değerlendiren bir yurttaş, bu durumu pahalı bulduğunu belirterek “Alamam, her şey pahalı” dedi. Emekli bir vatandaş ise, “15 lira daha uygun olurdu. Geçinemiyoruz, alamayanlar da var. Her ay borçlanıp, zorluğa katlanarak ayakta kalıyoruz” şeklinde konuştu.

Bir başka yurttaş, sabah “zam” haberleriyle karşılaşarak, pide fiyatını “normal” olarak değerlendirdi ve “Eğer ucuz bir şeyler varsa, neden pide ucuz olmasın?” yorumunu yaptı. Emekli maaşıyla geçinemediğini vurgulayan bir başka yurttaş ise, “Neredeyse dilekçe vermemiz gerekecek duruma geldik. Eş ve dosttan borç para alıp, maaşımız bitmeden harcıyoruz” şeklinde konuştu.

“İkramiyeleri Fazla Verirlerse Emeklilere Bayram Olur”

Emeklinin yaşadığı zorluklara dikkat çeken bir diğer emekli vatandaş, “İkinci iş yaparak sağlık sorunlarıyla mücadele ediyorum. Emekli maaşı yetmiyor. Sahur soframızda genellikle hamur işi, peynir, zeytin ve çay bulunuyor. Pirzolayı bile hayal edemez hale geldik” dedi.

Pide fiyatlarının yüksekliğine değinen bir başka yurttaş, “Üç çocuklu aileler nasıl geçinecek?” sorusunu sordu. Yiyecek ekmeğe muhtaç olduklarını belirten bu yurttaş, simit fiyatlarının artık 15 lira olduğunu ve ekonomik koşulların zorluğundan dert yandı.

“85 Yaşında Neredeyse Dileneceğim”

85 yaşındaki bir emekli vatandaş, “Artık geçinemiyorum. 14-15 bin lira maaş alıyorum ama yetersiz kalıyor. Her şeyin fiyatı fırladı” dedi. Ulus Hali’nde esnaflık yapan bir vatandaş ise, “Ramazan sebebiyle bir hareketlilik gözlemliyoruz ancak genel olarak ekonomide durgunluk var. İnsanlar, kötüleşen ekonomik koşullar nedeniyle alışverişlerini kısıtlıyor” şeklinde konuştu.

Bir vatandaş, ekmeğe muhtaç olduklarını belirterek, “Simit fiyatları arttı, emekli maaşına zam yapıldı ama alım gücümüz aynı kaldı. Ucuz ürünler tercih edip, tasarruf yapmak zorunda kalacağız” dedi. Pide alıp alamayacaklarına ilişkin soruya cevap veren vatandaş ise, “Zor olacak, emekli maaşı düşük” açıklamasında bulundu.

Genel olarak, halkın ekonomik zorluklarla boğuştuğu, geçim sıkıntısı çektiği ve en temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta güçlük çektiğini belirttiği görülüyor. Emeklilerin, maaşlarıyla geçinememesi ve fiyatların aşırı yükselmesi, halkın ramazan sofralarını da etkiliyor.

Related Posts

Borsa haftayı ekside kapattı: İşte en çok kazandıran ve kaybettiren hisseler

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi bu hafta yüzde 2,81 değer kaybederken, bazı hisseler yatırımcısına kazandırdı. Haftanın en çok yükselen ve düşen hisseleri belli oldu.

KKTC’de TEKNOFEST heyecanı devam ediyor

Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) başkenti Lefkoşa’daki eski Ercan Havalimanı’nda üçüncü gün etkinlikleri ile devam edecek.

Türkiye gelir oranına göre sadece bir ülkeyi geçebildi

Avrupa ülkeleri arasındaki gelir oranlarına göre Türkiye yalnızca Bulgaristan’ı geçerek sondan ikinci sırada yer aldı.

12 aylık ihracat tarihi seviyede

Türkiye’nin ihracatı nisan ayında yüzde 8.5 artarak 20.9 milyar dolara yükseldi. Böylece tarihin en yüksek ikinci nisan ihracatı gerçekleşti. Dış ticaret açığı nisanda yüzde 21.7 artışla 12 milyar dolar olurken, 4 aylık açık 34.5 milyar doları buldu. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Nisanda mal ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.5 artışla 20.9 milyar dolara yükselmiştir. En yüksek ikinci nisan ayı rakamı elde edildi. Son 12 aylık yıllıklandırılmış mal ihracatımız Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesi olan 265 milyar dolara yükselmiştir” dedi.

Türkiye’ye vize engeline o ülkeden yeşil ışık: ‘Tango yapmak için iki kişi gerekir’

Polonya, Türkiye’nin yaşadığı vize sorununa ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Avrupa güvenlik mimarisinde Türkiye’nin yeri olduğu vurgulandı. Yapılan açıklamada iş insanları ve araştırmacılar için kolaylık sağlanacağı belirtildi.

SPK’dan 2 şirketin sermaye artırımına onay

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 2 sermaye artırımı ve 6 borçlanma aracı ihraç başvurusuna onay verdi.