Bergama’da sepetçilik son ustasıyla yaşatılıyor

Tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin merkezi olan İzmir’in Bergama ilçesi, binlerce yıldır zengin bir kültürel mirasa ev sahipliği yapıyor. Geçmiş yüzyıllarda bölge halkının en çok rağbet ettiği geleneksel mesleklerden biri olan ancak günümüzde yok olmaya yüz tutan sepetçilik, bölgedeki son sepet ustası Mustafa Pancar tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. 7 yaşında babasından öğrendiği dede yadigarı sepetçilik mesleğini 60 yıldır sürdüren Pancar, uzun yıllar yaptığı sepetleri seyyar olarak satarak hayatını kazanıyor. Evinin önünde ilmek ilmek sepet örmeye devam eden Pancar, Bergama’nın son ustası olarak mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

‘7 YAŞINDA ÖĞRENDİM’

Sepetçilik mesleğinin kökten geldiğini söyleyen Pancar, dedesinin kağnı sepetleri ve tütün küfeleri yaptığını, sepet yapmayı da babasından öğrendiğini belirterek, “Bu işin başına 7 yaşlarında oturdum hala devam ettiriyorum. Okula hiç gitmedim. Büyüklerim derede akan suya hayıt basarlardı. Küçükken babamın yanına hayıt getirirdim, onlar tütün küfeleri yapardı. Eskiden tütüncülük çok meşhurdu. Tütün küfesi yaparlardı, onlara yardımcı olurken bir şekilde bu mesleği öğrendim” dedi. Hayatı boyunca hiç dükkanı olmadığını dile getiren Pancar, “Destek olan yoktu. Yazın sepet satmaya Dikili, Ayvalık Cunda Adası’na gidiyorduk, şimdi oralara da gidemiyoruz. Oralar pazarımızdı. Sokak sokak satıyorduk” diye konuştu.

’10 SENE KURS VERDİM’

Bergama’da hiç usta kalmadığını dile getiren Pancar, “Eskiden sepet ustası çok vardı. Ancak artık ilçede bir ben varım. Öğrenen de yok. Bergama’da halk eğitim merkezinde 10 sene kurs verdim. Öğrettiğim çıraklar var ama bu sanatı yapması için en az 6-7 yıl geçmesi lazım. Hemen, birden olacak bir iş değil. Bu meslek biraz zor. Dağ, bayır gezmek gerekiyor” dedi.

‘BU MESLEK ÖLMEMELİ’

Pancar, “Bu meslek ölmemeli. Poşetler sağlıksız. Sepet doğal, mis gibi kokar. Bu sanat öğretilmeli ama bana hiç destek verilmiyor. Dağa, bayıra gidip söğüt ve hayıt ağaçlarından dalları tek tek kesiyor, sarıyor ve motorla eve getiriyorum. Bir sepet yapmak hemen hemen bir saat sürüyor. Sepet atölyesi olması lazım. İzmir’den gelip, özel olarak bu mesleği öğrenmek isteyenler oldu. Ancak yer olmadığı için ders veremedim” diye konuştu.

Related Posts

Kordsa’da CEO’luk görevine Ergun Hepvar atandı

Kordsa’da CEO’luk görevine Ergun Hepvar atandı

Bakan Ersoy: Temel hedef, 81 ilde 12 ay turizm

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizmde temel hedefin çevresel, kültürel ve ekonomik sürdürülebilirliği gözeterek, turizm faaliyetlerini 81 ile ve yılın 12 ayına yaymak olduğunu açıkladı.

TMSF, Avcılar Hospital’ı satışa çıkardı: Yenidoğan çetesi operasyonunda el konulmuştu

Yenidoğan çetesi soruşturması sonrasında kapatılan ve kayyum atanan Avcılar Hospital, TMSF tarafından satışa çıkarıldı.

ÇAYKUR’a alınacak 1500 mevsimlik işçi için kura çekildi

ÇAYKUR bünyesindeki 49 fabrikada çalışmak üzere başvuruda bulunan toplam 28 bin 447 kişi arasından belirlenecek mevsimlik işçiler için Rize Gençlik Merkezi’nin konferans salonunda kura çekimi gerçekleştirildi. İzleyicinin alınmadığı salondaki kura …

Su zammına indirim: CHP’nin talebi oy birliğiyle kabul edildi

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Cüneyit Zorlu, TİSKİ Genel Kurulu’nda suya yapılacak kademeli zamların, mevcut ekonomik ortamda çok yüksek olduğunu dile getirerek, oranlarda indirime gidilmesi talebinde bulundu. Zorlu’nun …

CHP, asgari ücrete ara zam için sendikaları ziyaret edecek

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Pendik mitinginde asgari ücrete ara zam yapılmasına yönelik çağrısının ardından CHP’de bu konudaki çalışmalar hız kazandı. Edinilen bilgilere göre CHP, haziran ayı içerisinde TÜRK-İŞ, DİSK, HAK-İŞ ve TİSK’i ziyaret ederek Haziran ayının ikinci yarısında kamuoyuna asgari ücret teklifini açıklayacak.