En büyük şirketlerin vergi tablosu gösterdi: İşçiler patronlardan daha yüksek oranda vergi ödemiş!

OSB’lere Vergi Memuru Yerleştirilerek Vergi Kaçakçılığı Önlenmeye Çalışılıyor

Son zamanlarda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları, Türkiye’nin önde gelen sanayi şirketlerinin vergi kaçakçılığı konusunda ciddi sorunlar yaşadığını ortaya koydu. Şirketlerin vergi avantajları ve muafiyetlerinden yararlanarak neredeyse hiç vergi ödemedikleri belirlendi. Bu durum, işçilerin gelirlerinin önemli bir kısmını devlete vergi olarak ödemek durumunda bırakıyor.

Uğur Zengin’in Evrensel’deki köşe yazısında paylaştığı bilgilere göre, Türkiye’deki en büyük 10 sanayi şirketinin vergi tabloları oldukça şaşırtıcı sonuçlar ortaya koyuyor. TÜPRAŞ, Ford Otosan, Star Rafineri (SOCAR), Toyota, Oyak Renault, Arçelik, Ereğli Demir Çelik, TOFAŞ, İskenderun Demir Çelik ve Hyundai Assan gibi dev şirketlerin vergi ödememe ya da çok düşük vergi ödeme durumları dikkat çekiyor.

Zengin’in verdiği bilgilere göre, TÜPRAŞ’ın 810 milyar TL ciro elde etmesine rağmen sadece %0.28 oranında vergi ödemesi, Türkiye’deki vergi sisteminin adaleti konusunda soru işaretleri yaratıyor. Benzer şekilde, Ford Otosan’ın ciro oranına göre ödediği %0.02’lik vergi oranı da dikkat çekici.

Bu durumda işçilerin vergi yükü ise oldukça ağır. Ortalama 27 bin TL net maaş alan bir işçinin yıllık vergi ödeme oranı %25’e yaklaşıyor. Bu durum, şirketlerle çalışanların vergi oranları ile şirketlerin ödediği vergi oranları arasındaki adaletsizliği gözler önüne seriyor.

Arçelik, Teşvikler Sayesinde Hiç Vergi Ödemedi

Koç Holding’e bağlı Arçelik’in 2024 yılında hiç kurumlar vergisi ödememesi ise teşviklerin şirketlere sağladığı avantajları gözler önüne seriyor. Gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, SGK işveren primi teşviki, AR-GE desteği gibi ayrıcalıkların Arçelik’e sağlandığı biliniyor.

  • Gümrük vergisi muafiyeti
  • KDV istisnası
  • SGK işveren primi teşviki
  • TÜBİTAK-TEYDEB’den AR-GE desteği
  • 101.5 milyon TL’lik AR-GE teşvik primi
  • 288.9 milyon TL’lik Turquality marka desteği
  • Vergi, resim ve harç istisnası

Türkiye’deki vergi adaletsizliği ve şirketlerin vergi kaçakçılığı konuları, kamuoyunun dikkatini çekmeye devam ediyor.

Related Posts

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı önümüzdeki hafta çift ihaleye hazırlanıyor

Bakanlığın yayımladığı iç borç ihraç takvimine göre, 13 Mayıs Salı günkü ilk ihalede 4 yıl (1393 gün) vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli TLREF’e endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak. 6 AYDA BİR KUPON ÖDEMELİ Hazine ve Maliye Bakanlığı …

İtalyan üretiminde sınırlı artış

İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün açıkladığı mart 2025 verilerine göre, ülkenin sanayi üretimi şubat ayındaki yüzde 0,9’luk düşüşten sonra yalnızca yüzde 0,1 oranında artış gösterdi. Bu sonuç, piyasalarda beklenen yüzde 0,5’lik yükselişin …

Türkiye-İngiltere arasında 8 milyar dolarlık kritik adım

Avrupalı Türk Markalar Birliği (ATMB) Başkanı Vehbi Keleş, bu hafta Türkiye ve İngiltere arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) güçlendirmek üzere imzalanan yeni fasılların ikili ticareti daha da geliştirmek için kritik adım olduğunu söyledi.

Kruvaziyer turizmin rotası Kuşadası

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 4 ayda limanlara uğrak yapan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artışla 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının ise yüzde 52,3 artışla 205 bin 758 yolcuya yükseldiğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Kuşadası limanı 75 bin 499 yolcu ve 67 kruvaziyer gemi ile en fazla yolcu ve geminin uğrak yaptığı liman oldu.” dedi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir