Türkiye-İngiltere arasında 8 milyar dolarlık kritik adım

İngiltere ile Ticaret Anlaşmaları Konusunda Gelişmeler

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Levent Keleş, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın İngiltere temasları kapsamında İngiltere Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds ile imzalanan Ticarette Teknik Engeller Faslı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Keleş, bu anlaşmanın Türkiye ve İngiltere arasındaki ticarette önemli bir adım olduğunu belirtti.

Türkiye’nin İngiltere’ye ihracatında yaşanan artışa dikkat çeken Keleş, bu yılın başından itibaren Türkiye’nin İngiltere’ye ihracatının yüzde 21 arttığını ve bu rakamın 5,3 milyar dolara ulaştığını söyledi. Türk markalarının İngiltere pazarında hızla büyüdüğünü vurgulayan Keleş, henüz keşfedilmeyi bekleyen büyük potansiyeller olduğuna da dikkat çekti.

Özellikle otomotiv ve kimya sektörlerini etkileyen yeni anlaşmaların imzalandığını belirten Keleş, bu sektörlerde mevcut olan 8 milyar dolarlık ticaret hacminin bu anlaşmalarla daha da artacağını ifade etti. Teknik engellerin ticaretin önündeki yavaşlatıcı unsurlar olduğunu belirten Keleş, bu anlaşmaların ticaretin daha hızlı ve şeffaf bir şekilde gerçekleşmesine olanak sağlayacağını dile getirdi.

Rekabetin artacağını ve Türk markalarının kalite, hız ve maliyet avantajı sayesinde pazarda güçlü bir şekilde konumlanabileceğini belirten Keleş, İngiltere pazarında başarılı olmanın sadece ürün kalitesi değil, aynı zamanda yerel düzenlemelere ve standartlara uyum sağlamaktan geçtiğini vurguladı.

Keleş, teknik engellerin kaldırılmasının olumlu bir gelişme olduğunu ancak Türk şirketlerinin pazara hazırlıksız girmemesi gerektiğini söyledi. İngiltere pazarına girmek isteyen Türk şirketlerine ürün standartları, belgelendirme süreçleri ve gümrük prosedürleri hakkında bilgi sahibi olmaları gerektiğini tavsiye eden Keleş, doğru iletişim stratejisiyle başarılı olunabileceğini de vurguladı.

İki ülke arasında STA’nın güncellenmesine yönelik müzakerelerin temmuzda başlayacağını hatırlatan Keleş, bu sürecin uzun vadeli ve kapsamlı olduğunu sözlerine ekledi. Son olarak, Londra’da imzalanan Teknik Engeller Faslı anlaşmasının Türkiye ve İngiltere arasındaki ticaretin daha sağlıklı ve büyümesine katkı sağlayacağı belirtildi.

Related Posts

“Siirt bıttım sabunu” coğrafi işaretle tescillendi

“Siirt bıttım sabunu” Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillendi.

Kredi freni çekildi, bekleme dönemi başladı: İşte 100 bin TL için geri ödeme tablosu

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ihtiyaç kredilerine ilişkin son verileri açıkladı. Verilere göre, kredilerdeki artış hızı, son üç haftanın en düşük seviyesine geriledi. Tüketiciler ise, faiz oranlarındaki yükseliş nedeniyle kredi kullanmak yerine bekleme durumuna geçti. Peki, 100 bin TL’lik bir ihtiyaç kredisi için en uygun faiz oranları hangi bankalarda?

‘Yatırımcılar geri döndü’

Döviz rezervlerinde yeniden toparlanma görüldüğünü dile getiren Bakan Şimşek, “Aslında yatırımcılar geri döndü. Yatırımcı algısında da bir toparlanma var, bunun da finansal piyasalara yansıdığını görüyorsunuz” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraç etti

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı yaptı.

Nisan ayında yurt dışı üretici fiyat endeksi yüzde 4,41 arttı

TÜİK verilerine göre, Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) nisanda aylık bazda yüzde 4,41 yükseldi. Yıllık artış ise yüzde 22,92 olarak kaydedildi.

Dolar ve Euro güne nasıl başladı? Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (20) Mayıs 2025)

Serbest piyasada 38,8310 liradan alınan dolar, 38,8330 liradan satılıyor. 43,7540 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 43,7560 lira olarak belirlendi. Cuma günü doların satış fiyatı 38,8270 lira, avronun satış fiyatı ise 43,4300 lira olmuştu.