Avrupa’da bir ülkede enflasyon sıfıra düştü

İsviçre’de Enflasyon Beklenenden Düşük Seviyede

Oddo BHF ekonomisti Artur Jurus, enflasyondaki beklenmedik düşüşün çoğunlukla enerji ve yakıt gibi ithal malların fiyatlarının düşmesinden kaynaklandığını belirtti. Tüketici fiyatlarındaki artışın ana kaynağının ise konut kiraları olduğunu vurgulayan Jurus, bu unsurun olmaması durumunda enflasyonun negatif bir seviyeye gerileyebileceğini dile getirdi.

Nisan ayında, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarife politikalarında esneklik göstermesi ve mali tedbirler alması, yatırımcıları güvenli limanlara yönlendirerek İsviçre frangı gibi para birimlerine talebi artırdı. Ülkede genel olarak düşük enflasyon görülürken, İsviçre Merkez Bankası bu yıl enflasyonun yüzde 0,4 seviyesinde ortalama olarak gerçekleşmesini bekliyor. Banka Başkanı Martin Schlegel, bazı dönemlerde faizlerin sıfırın altına inebileceği uyarısında bulundu.

İmalat sektörünün gümrük vergileri ve güçlü frangın etkisiyle son dört yılın en büyük düşüşünü yaşamasının ardından, İsviçre’de daha düşük ekonomik aktivitenin fiyatlara zarar verebileceği belirtiliyor. Hükümet daha önce bu yıl için büyüme tahminini aşağı yönlü revize etmişti.

UBS ekonomisti Maxime Boteron, düşük enerji fiyatları ve frangın enflasyon üzerindeki baskısıyla birlikte gelecek ay enflasyonun negatif bir seviyeye gerileme olasılığının arttığını söyledi. Boteron, “Bu nedenle İsviçre Merkez Bankası’nın Haziran toplantısında faiz oranını sıfırın altına çekmesini bekliyoruz” dedi.

Related Posts

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı önümüzdeki hafta çift ihaleye hazırlanıyor

Bakanlığın yayımladığı iç borç ihraç takvimine göre, 13 Mayıs Salı günkü ilk ihalede 4 yıl (1393 gün) vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli TLREF’e endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak. 6 AYDA BİR KUPON ÖDEMELİ Hazine ve Maliye Bakanlığı …

İtalyan üretiminde sınırlı artış

İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün açıkladığı mart 2025 verilerine göre, ülkenin sanayi üretimi şubat ayındaki yüzde 0,9’luk düşüşten sonra yalnızca yüzde 0,1 oranında artış gösterdi. Bu sonuç, piyasalarda beklenen yüzde 0,5’lik yükselişin …

Türkiye-İngiltere arasında 8 milyar dolarlık kritik adım

Avrupalı Türk Markalar Birliği (ATMB) Başkanı Vehbi Keleş, bu hafta Türkiye ve İngiltere arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) güçlendirmek üzere imzalanan yeni fasılların ikili ticareti daha da geliştirmek için kritik adım olduğunu söyledi.

Kruvaziyer turizmin rotası Kuşadası

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 4 ayda limanlara uğrak yapan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artışla 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının ise yüzde 52,3 artışla 205 bin 758 yolcuya yükseldiğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Kuşadası limanı 75 bin 499 yolcu ve 67 kruvaziyer gemi ile en fazla yolcu ve geminin uğrak yaptığı liman oldu.” dedi

Büyüyen tehlike

Her fırsatta ifade etmişimdir; 20. Asır 1945-1989 arasında hüküm sürmüş bir zamân dilimidir. Hobsbawn’ın onu Kısa Yüzyıl olarak nitelemesi boşuna değildir. 1989’u esas almamın sebebi ise, 20.Asrı nitelendiren meşhûr Berlin Duvarı’nın yıkılışıdır. Bu sembolik bir değerlendirmedir. Değilse 20.Asrın yıkılışı bu hâdise bir anda olmuş bitmiş değildir. Çöküş, parça parça yaşandı ve hâlen yaşanmakta . 2025, yâni kronolojik olarak 21. Asrın ilk çeyreğinde bile çöküş devâm ediyor. Bunu bana düşündüren

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir