Uzmandan kurdeşen uyarısı: Besin tüketiminden sonra ilk 90 dakikaya dikkat

Besin Kaynaklı Ürtiker Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Besin kaynaklı ürtikerin 90 dakikada kendini gösterdiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Gülbiye Güler, bahar aylarında özellikle solunum yollarıyla vücuda alınan polenlerin ürtikere yol açtığını söyledi. Ürtiker derin dokuları tutarsa buna anjiyoödem denir. Anjiyoödemde hayati tehlike bulunabileceğinden acil müdahale gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Güler, dudaklarda, göz kapaklarında, el ve ayak tabanlarında şişmelerin meydana gelebileceğini belirtti. Besin kaynaklı ürtiker için en sık karşılaşılan gıdalar arasında paketli gıdalar, süt ve süt ürünleri, balık, deniz ürünleri, fındık, fıstık, çilek, muz, kivi, domates, çikolata ve baharatlar yer alıyor.

Akut ürtiker tedavisinde temel ilacın antihistaminikler olduğunu belirten Uzm. Dr. Güler, aynı zamanda tetikleyici faktörün belirlenmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, antistaminik tedaviye yanıt vermeyen durumlarda sistemik kortikosteroidlerin etkili olabileceğini söyledi. Farklı tedavi yöntemleri arasında fototerapi, kalsiyum kanal blokerleri, plazmaferez, IVIG ve kronik immünsupresif tedaviler de yer alıyor.

Ürtiker tedavisinde gıda ve gıda katkı maddelerinin tetikleyici olabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Güler, diyet günlüğü tutmanın ve şüpheli besinleri uzaklaştırmanın faydalı olabileceğini belirtti. Ayrıca, fiziksel ürtikerlerde sıcak, soğuk, su ve güneşten kaçınmanın önemli olduğunu, yerel tedavide ise ılık veya soğuk banyo, duşlar, soğuk yaş pansuman gibi yöntemlerin faydalı olabileceğini ifade etti.

Related Posts

Yaz kâbusa dönmesin! Çocuklar için tehlike kapıda

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz tatilinde çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskinin arttığını belirterek ailelere önemli uyarılarda bulundu. Hareket kısıtlılığı, şişlik ya da morarma durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

Psikolog Üyenin İcap Nöbeti Zaferi

Psikolog olan bir hastane çalışanı için ‘icap nöbeti’ davası açan sendika, mahkemeyi kazandı. 

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Alerjik hastalıkları olanlar için ‘polen’ uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Öğr. Üyesi İhsan Topaloğlu, ülke genelinde artan polen yoğunluğu ile ilgili çocuk, yaşlı ve alerjik hastalığı olanları uyararak, “Saat 05.00-10.00 ile saat 18.00-20.00 arasında polenin en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamalarını, kapı ve pencerelerini açmamaları, eve girdiklerinde kıyafetlerini çıkartarak banyo yapmalarını öneriyoruz” dedi.

Uzmanlar kadınları uyardı: İçmeden önce bir kez daha düşünün

Hayatının bir döneminde her sekiz kadından birinin karşılaşabileceği meme kanseri, kadınlar için en korkutucu teşhislerden biri olmaya devam ediyor. Ancak son araştırmalar, hastalığın arkasındaki nedenlerden birinin düşündüğümüzden çok daha yaygın bir alışkanlık olan alkol tüketimi olduğunu ortaya koyuyor.