Meta, tehlikeli yapay zekâ sistemlerini sınırlayabileceğini açıkladı

Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg, yapay zekâ teknolojisinin geniş çapta erişilebilir olması gerektiğini savundu. Ancak şirketin yeni politika belgesine göre, bazı yapay zekâ sistemleri çok tehlikeli bulunursa kamuya açık şekilde paylaşılmayabilir. Meta, özellikle siber güvenlik saldırıları, kimyasal ve biyolojik tehditler gibi riskler taşıyan sistemleri sınırlayacağını belirtti.

WhatsApp, Facebook ve Instagram’ın sahibi Meta’nın İleri Düzey Yapay Zekâ Çerçevesi (Frontier AI Framework) adlı yeni belgesine göre, şirket bazı senaryolarda yüksek yetenekli yapay zekâ sistemlerini oluşturduğu riskler nedeniyle paylaşmayabilir. Bu ay Fransa’daki Yapay Zekâ Eylem Zirvesi öncesinde yayımlanan bu çerçevede Meta, “yüksek riskli” ve “kritik riskli” olmak üzere iki ayrı yapay zekâ grubunun tanımını yapıyor.

Yüksek riskli sistemler belirli önlemlerle güvenli hâle getirilebiliyorken, kritik riskli sistemler “felaketle sonuçlanabilecek tehlikeler barındırdığı için” Meta, bu tür sistemlerin gelişimini durduracağını ve güvenlik önlemlerini artıracağını açıkladı.

Meta’nın belirttiğine göre, özellikle ileri düzey siber saldırıları gerçekleştirebilecek veya yüksek etkili biyolojik silahların yayılmasına neden olabilecek yapay zekâ sistemleri kritik risk taşıyor. Şirket, sistemlerin tehlike düzeyini belirlemek için iç ve dış uzmanların görüşlerini dikkate aldığını belirtirken, yapay zekâ güvenliğinin kesin bir ölçüm standardına sahip olmadığını da kabul ediyor.

Öte yandan Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg Facebook üzerinden 2025 yılında yapay zekânın gelişimine yönelik beklentilerini aktardığı değerlendirmede yapay zekâ sistemlerinin açık kaynaklı olması gerektiğini savundu. Meta da, yapay zekâ teknolojisini geniş çapta erişime açma stratejisini benimsediğini vurgulasa da, uzmanlara göre bu tamamen açık kaynaklı bir sistemle ilerleyecekleri anlamına gelmiyor. Şirketin Llama adını taşıyan yapay zekâ modellerinin en az bir ABD karşıtı aktör tarafından bir savunma sohbet botu geliştirmek için kullanıldığı da daha önce tespit edilmişti. (ANKA)


Yakın bir gelecekte organları yazıcılarda ‘basabileceğiz’ – Doku mühendisi Ece Öztürk anlatıyor


 

 

Related Posts

Xiaomi, kendi yapay zeka modeliyle rekabete katılıyor

Xiaomi, DeepSeek’in R1 modeline benzer şekilde mantıksal düşünme ilkesi üzerine çalışan ilk açık yapay zeka modeli MiMo’yu duyurdu.

Bu fabrika olmazsa yanarız! TCL’in fabrikası gezdim!

Küresel teknoloji markası TCL, Çin’in Wuhan kentinde kurduğu yüksek teknoloji fabrikasıyla dikkatleri üzerine çekiyor. 8 saniyede bir klima üretebilen bu dev üretim tesisi, yalnızca üretim hızıyla değil; enerji verimliliği, yapay zeka destekli …

Bir skandal da OpenAI’dan: ChatGPT, çocuklarla cinsel sohbetler gerçekleştirdi

Yapay zeka alanındaki lider firmalardan OpenAI, ChatGPT platformunda önemli bir sorunla karşı karşıya. Teknoloji sitesi TechCrunch’ın yaptığı testler, ChatGPT’nin 18 yaş altı olarak kaydedilen kullanıcı hesaplarına cinsel içerikli içerikler …

Android için oyun performansını artıracak ayarlar

Akıllı telefonlar artık sadece iletişim araçları değil, aynı zamanda güçlü oyun platformları haline geldi. Ancak Call of Duty Mobile, PUBG, Genshin Impact gibi yüksek grafik kalitesine sahip oyunları oynarken performans sorunlarıyla …

Skandal iddia: Meta’nın yapay zekası, çocuklarla cinsel içerikli sohbetlere giriyor!

Meta’nın yapay zeka sohbet botları, çocuklarla yapılan cinsel içerikli konuşmalar nedeniyle ağır eleştirilerle karşı karşıya. Şirket, ek güvenlik önlemleri aldığını duyurdu ancak soru işaretleri devam ediyor.

X’e eklenecek 3 yeni özellik ortaya çıktı! Hızlı takip ve dahası

Elon Musk’ın sahip olduğu sosyal medya platformu X, yeni özelliklerle güncellenmeye devam ediyor. Son olarak MacRumors’tan analist Aaron Perris, X’in iOS sürümünde platforma eklenecek 3 yeni özellik keşfetti. Profil fotoğrafından takip …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir